Obecnie wybór wśród rękawiczek jednorazowych jest bardzo szeroki. Jednym z kryteriów jest kolor, który może być praktycznie dowolny. Jednak ważniejszym kryterium jest materiał z jakiego wykonana jest rękawiczka. Wpływa to na najważniejsze właściwości rękawic, czyli komfort noszenia, elastyczność, chwytliwość, czucie, wytrzymałość i odporność chemiczną.
Rękawiczki lateksowe
Rękawiczki lateksowe są bardzo elastyczne i wytrzymałe. Pozwalają na dobre czucie narzędzi i po prostu są wygodne. Ich wadą jest możliwość wywołania alergii. Wybór rękawic lateksowych bezpudrowych pozwala ograniczyć to ryzyko przez eliminację jednego z czynników, ale go nie wyklucza. Odpowiednie wykończenie wnętrza rękawicy bezpudrowej ułatwia jej zakładanie. Naturalnym kolorem rękawiczek lateksowych jest biel.
Rękawiczki winylowe
Rękawiczki winylowe są tanie i przyjazne dla skóry dlatego, że nie zawierają lateksowych białek i akceleratorów. Niestety charakteryzują się niską odpornością mechaniczną i elastycznością. Rękawiczki winylowe nie powinny być używane do kontaktu z tłustymi produktami żywnościowymi. Rękawiczki te są bezbarwne.
Rękawiczki nitrylowe
Rękawiczki nitrylowe są nieco mniej elastyczne niż rękawice lateksowe. Za to lista zalet jest bardzo długa. Rękawice nitrylowe są przyjazne dla skóry i są idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na lateks. Elastyczność, miękkość i dobre właściwości dotykowe dają wysoki komfort noszenia. Do tego należy dodać wysoką odporność na tłuszcze, oleje i wiele środków chemicznych. Nie bez znaczenia jest również wysoka odporność mechaniczna. Standardowo występują w kolorze niebieskim, spełniając tym samym wymogi HACCP. Kolor niebieski nie występuje w żywności, więc w przypadku dostania się fragmentu rękawiczki do produktu, łatwo jest to wychwycić.